Белоградчишки скали

Белоградчишки скали – Удивителни, Уникални, Смразяващи – каквото и да се кажем за това природно чудо ще бъде крайно недостатъчно. Дълго време трябва да се съзерцават белоградчишките скали за да може човешкият мозък да успее да погълне цялата тази природна красота.
Преди много години Господ слезе и извая всяка скала. Човек взирайки се във всяка скала няма как да не усети неговото присъствие и до ден днешен.

Ако Белоградчишките скали бяха разположени в САЩ щяха отдавна да бяха обявени за 8-мото чудо на света. Те са скални фигури високи до 200м, заобикалящи град Белоградчик. Преди около 230 млн. години (в края на палеозойската ера) в този район се наслоили песъчливо-мергелни скали. По-късно те били залети от море, на дъното на което се отлагали довлечените от реките пясък, чакъл и глина. С течение на времето тези материали били свързани от силициева или пясъчно-глинеста спойка. Така се получили конгломерати и пясъчници, известни като пъстър пясъчник. Поради обагрянето с железен окис те придобили червеникав оттенък. През юрския период върху пясъчниците се наслоили сиви и кремаво – бели варовици. При нагъването на Стара планина този район се превръща в суша. В най-високата му част се появили пукнатини, където започнала разрушителната работа на водата, ветровете и колебанията на температурата. Тази дейност достигнала до пясъчниците. Поради нееднаквата им твърдост те се разрушавали неравномерно. Така в продължение на милиони години се създали причудливите форми на Белоградчишките скали. В пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери, богати на красиви образувания, пропасти, пещери и интересна фауна.

 

Разгледайте 360 градусова панорама на белоградчишки скали.

Научете как са се образували скалите.